Interview: Formula Eindhoven over #WeekvandeCE

  • Home
  •  / 
  • Nieuws
  •  / 
  • Nieuws
  •  / 
  • Interview: Formula Eindhoven over #WeekvandeCE

Interview: Formula Eindhoven over #WeekvandeCE

In de week van de Circulaire Economie interviewen wij dagelijks een van onze partners. Het eerste interview is met Peter-Paul Laumans, een van de initiatiefnemers van Formula Eindhoven. Formula Eindhoven is een initiatief om de Formule-E race naar Eindhoven te halen, om zo Eindhoven nadrukkelijk en aantrekkelijk wereldwijd te profileren. Formule-E is namelijk dé internationale race serie met 100% elektrisch aangedreven racewagens. Verreden op stratencircuits in wereldsteden als New York, Londen en Berlijn. Een rijtje waar Eindhoven graag tussen staat. Wij zijn een van de launching partners van Formula Eindhoven.

Hoe draagt Formula Eindhoven bij aan de circulaire economie?

Door middel van een duidelijke missie onze medewerkers en partners te overtuigen van de noodzaak tot gedragsverandering. Met Formula Eindhoven willen we een zichtbare bijdrage leveren aan het sneller en efficiënter verduurzamen van de wereld met innovatie én dit laten zien aan een geïnteresseerd publiek. Dat willen we doen door o.a. een van de meest duurzame internationale sportevenementen ter wereld, de FIA Formula E world championship, naar Nederland te halen, met de ambitie het allereerste circulaire autosport event neer te zetten. En door de ontwikkeling van een aansprekend, overkoepelend platform: redesign.life met daarin maatschappelijke impactprogramma’s op de gebieden mobiliteit, werk, leefbaarheid.

 

Hoe ver denk je dat wij in Nederland zijn over 10 jaar op het gebied van de circulaire economie?

Onze wereld staat voor een reeks met elkaar verweven uitdagingen, van het omgaan met COVID tot het opnieuw opbouwen van een nieuwe, meer inclusieve en robuustere samenleving, tot het stoppen van natuurverlies en het aanpakken van de klimaatcrisis. Er is momentum voor verandering en daar moeten we nu gebruik van maken om de transitie naar circulaire economie te kunnen maken. Maar zoals het nu gaat, gaat dat veel te langzaam. Als we onze wereldwijde doelstellingen voor 2030 willen halen, moeten bedrijven snel en op grote schaal gaan bewegen.

 

Wat zie je als grootste uitdaging op het vlak van circulair ondernemen?

Deze grote uitdagingen van vandaag en de komende 10 jaar vragen om een integrale aanpak. De klimaat aanpak en energie transitie is geen “project” maar een essentieel onderdeel van onze beschaving en maatschappij. Ieder voor zich kan het verschil niet maken. Door de krachten te bundelen en met én van elkaar te leren, versnellen we de leercurve en kunnen we sneller meer impact maken. Dan moeten grote bedrijven daarin ook hun verantwoordelijkheid nemen, samen met de overheid en burgers. Pas dan beklijft het en is de transitie naar een meer circulaire samenleving mogelijk. Dus dan is dat tevens ook de grootste uitdaging voor de komende jaren. De samenwerking tussen de publieke en private sector in een snel veranderende maatschappij (lees: burgers/next generation). Als initiatiefnemers achter FE en redesign.life, willen we graag een leidende en verbindende rol innemen om zo (gedrags)verandering te stimuleren, samen met al onze partners. Door deze boodschap te verpakken in entertainment & experience i.p.v. droge burgerspotjes met wijzende vinger fungeert redesign.life als een onafhankelijke autoriteit, die mensen ‘wel’ willen geloven.