Interview: SPIRIT solar lighting over #WeekvandeCE

  • Home
  •  / 
  • Nieuws
  •  / 
  • Nieuws
  •  / 
  • Interview: SPIRIT solar lighting over #WeekvandeCE

Interview: SPIRIT solar lighting over #WeekvandeCE

In de week van de Circulaire Economie interviewen wij dagelijks een van onze partners. Het derde interview is met Linda van den Hurk, manager strategy & marketing en medeoprichter, SPIRIT solar lighting. SPIRIT solar lighting brengt met haar duurzame straatverlichting licht op plekken zonder elektriciteitsnetwerk, maar bijvoorbeeld ook in het Westen. Dat doen zij off-grid op basis van zonne-energietechnologie.

 

Hoe draagt SPIRIT solar lighting bij aan de circulaire economie?

Onze solar lichtmasten en andere producten hebben wij zó ontworpen dat ze tijdens hun levensduur geen energie gebruiken. Ze zijn volledig zelfvoorzienend – autonoom zeg maar gerust. Overdag wordt elektriciteit opgewekt via de geïntegreerde zonnepanelen. Deze elektriciteit wordt opgeslagen in de batterij en staat klaar voor gebruik. In het geval van lichtmasten – wanneer het donker is.

In de circulaire economie gaat men er daarnaast vanuit dat zowel in productie als in gebruik de goederen zo lang mogelijk worden gebruikt en eventueel weer worden gerecycled. Wij houden in ons ontwerp rekening met het energiegebruik van machines, maar ook met de vervangbaarheid van componenten – zijn die defect, dan is vervangen eenvoudig.

 

Hoe ver denk je dat wij in Nederland zijn over 10 jaar op het gebied van de circulaire economie?

Ik hoop dat we in ieder geval ons meer bewust zijn. Ik hoop op een groeiend bewustzijn over dat groei niet altijd leidend is. Dat we meer kijken naar een welzijnseconomie – kwaliteit boven kwantiteit. Ik hoop dat mijn medeontwerpers in Nederland hier al goed naar kijken, maar hoop ook dat onze klanten deze kwaliteit steeds beter weten beoordelen en waarderen.

Maar daar moeten we voor aan de bak: Er is kennis nodig om juiste beslissingen te maken voor de toekomst. Daarnaast is voor een toekomstbestendig Nederland ook durf nodig. Gewoon lef. Dat hebben we in Nederland toch wel? Ik vertrouw erop dat onze toekomstig opdrachtgevers dat hebben en laten zien.

 

Wat zie je als grootste uitdaging op het vlak van circulair ondernemen?

Dé uitdaging van circulair ondernemen is naar mijn idee denken in netwerken, in ecosystemen. Niet in klant-leverancier-verhouding of in ketens, maar sámen eigenaarschap nemen over de uitdagingen. Oplossingen op onze huidige vraagstukken zijn niet eenvoudig, maar samen kunnen we ze wel simpel maken. Daarvoor is open communiceren en delen van elkaars kennis en kunde van groot belang.

Dit kost mij ongelooflijk veel tijd, daar ben ik me van bewust, maar ik vind het belangrijk dat we samen bouwen aan de toekomst. En dat daar goede besluiten op kunnen volgen. En ohja, ik probeer naast die kennis ook nog een vleugje enthousiasme voor een duurzame wereld over te brengen. Ik hoop namelijk dat dat het extra zetje is dat – samen met die kennis – nodig is om te dúrven kiezen voor innovatieve circulaire oplossingen.