Inzet brandstofcelaggregaten in gemeente Rotterdam

  • Home
  •  / 
  • Nieuws
  •  / 
  • Nieuws
  •  / 
  • Inzet brandstofcelaggregaten in gemeente Rotterdam

Inzet brandstofcelaggregaten in gemeente Rotterdam

De feestdagen in december zorgen voor extra drukte op straat. Voor Gemeente Rotterdam is het ieder jaar weer een uitdaging om de stad optimaal bereikbaar te houden en de bezoekersstromen goed te verdelen over de stad. Door de COVID-problematiek is er dit jaar een zorg bijgekomen; hoe kan de drukte gemonitord worden en op welke wijze kunnen publieksstromen gespreid worden? Gemeente Rotterdam heeft Traffic Service Nederland gevraagd om mee te denken en de benodigde maatregelen in te zetten.

Vanaf eind november heeft Traffic Service Nederland tekstwagens, drips en PTZ-camera’s voor monitoring ingezet op diverse drukke plaatsen in en rondom het centrum. Sinds het aanscherpen van de COVID-maatregelen afgelopen maandag worden deze week de tekstwagens en drips verplaatst naar openbare parken en weekmarkt locaties.

De tekstwagens zijn gekoppeld aan de Regiekamer Bereikbaarheid van Gemeente Rotterdam en kunnen, door het tonen van verschillende beeldstanden, het publiek waarschuwen wanneer het te druk wordt. Door de Regiekamer kunnen de beeldstanden actueel worden gewijzigd om zo snel in te spelen op de veranderende situaties.

Voor dit project heeft Traffic Service Nederland, als primeur, haar nieuwe brandstofcelaggregaten ingezet als tijdelijke voedingsbron voor de tekstwagens en drips. Deze duurzame aggregaten zijn stil, niet vervuilend en leveren dus een positieve bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Gemeente Rotterdam.

Het bijzondere van deze brandstofcelaggregaat is dat deze bestaat uit een accubank die bijgeladen wordt door een solar paneel op een mast. Indien (door de winterse omstandigheden) het solar paneel onvoldoende energie levert, slaat de ingebouwde brandstofcel aan die op bio-methanol draait. Door deze unieke combinatie kan dit aggregaat gemiddeld 6 maanden autonoom draaien.

Om de actuele verkeerssituatie op deze locaties te volgen zijn de brandstofcelaggregaten voorzien van een mast met een PTZ dome camera. De beelden worden rechtstreeks doorgezet naar de camera uitleesruimte van Gemeente Rotterdam.
Naast de inzet van tekstwagens en drips met brandstofcellen is er ook en mobiel team van verkeersregelaars op elektrische fietsen aanwezig. Deze verkeersregelaars worden volledig in eigen beheer, vanuit TRAFFER (de business unit van Traffic Service Nederland welke gespecialiseerd is in de inzet van professionele verkeersregelaars) ingezet en begeleid door een coördinator met motor. De verkeersregelaars worden aangestuurd door de Regiekamer Rotterdam en kunnen op drukke punten worden ingezet om de verkeersstromen te begeleiden.

Naast de technische invulling heeft Traffic Service Nederland ernaar gestreefd om de werkzaamheden zo duurzaam mogelijk uit te voeren en met zo min mogelijk uitstoot van CO2.
Door de inzet van onze brandstofcelaggregaten, verkeersregelaars op elektrische fietsen en de inzet van onze 100% elektrische vrachtwagen voor het plaatsen van de benodigde tijdelijke verkeersmaatregelen, is dit een groot succes geworden. Traffic Service Nederland heeft met verschillende disciplines een inzet kunnen leveren aan de veiligheid, bereikbaarheid en doorstroming binnen de gemeente Rotterdam.